je léčivé koření použivané hlavně při přípravě vepřového, telecího masa, drůbeže a ryb, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla šalvěj používána tak často jako petrželka. Hodí se také k hrášku, fazolím , cibuli, lilku, do zeleninových polévek, vaječných jídel a smetanových
omáček. Jako koření se užívají sušené listy. Chutná trpce a lehce nahořkle. Používá se též v léčitelství pro své protizánětl. účinky, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení. Je osvědčenou přísadou do čajových
směsí při léčbě různých druhů rakovin. Ve vyšších dávkách (nebo kombinaci s alkoholem působí toxicky. Žádaná je i šalvěj v kosmetice , kde se využívá její stahující a dezinfekční schopnosti. Potlačuje tvorbu
lupů, proto se pro závěrečné opachování hlavy doporučuje šalvějový nálev. Pleťová voda ze šalvěje léčí problematickou pleť a akné. Pro účinky při léčbě zánětů v ústní dutině a při potlačení nepříjemného zápachu se výtažky ze šalvějí přidávají do ústních vod a zubních past (doporučuje se i žvýkání čerstvého listu nebo kloktání nálevu).
Cena bez DPH: |
21,74 Kč |
Cena včetně DPH: |
25,00 Kč |